ENG

Mi az a Pilates?

A Pilates olyan edzésforma, amely a test minden izmát megdolgoztatja, különös tekintettel a törzs mély, tartó izmaira. Az egyenletesen felépített izomzat kiegyensúlyozott testtartást eredményez, és jó megjelenést kölcsönöz. A Pilates módszer gyakorlatai minden irányban átmozgatják a gerincedet, hogy az megőrizze, visszanyerje rugalmasságát.


Ha az egész napodat ugyan abban a pózban töltöd, ha derék vagy hát fájással küzdesz akkor a Pilates a Neked való mozgás!
Rendkívül jó kiegészítés a tánc vagy sport mellett.

 

A Pilates módszer előnyei dióhéjban

 • formába hoz, fitten tart és megfiatalít,
 • hatékony megoldás a derék- és hátfájdalmakra és azok megelőzésére,
 • a legjobb testmozgás ülőmunkát végzőknek,
 • szálkás izomzatot épít, karcsú alakot formál,
 • javítja a testtartást,
 • rugalmassá teszi a gerincet,
 • gyakorlásával megelőzhetővé válnak a sérülések (a hétköznapiaktól a sportolásból adódókig),
 • teljesítményjavulást eredményez (élsportban, táncban, hobbisportban),
 • fejleszti a testtudatot, a koncentrációt, a szellemi és a fizikai állóképességet.

 

Kinek ajánlott a Pilates edzés?

Erőnléti állapottól függetlenül bárkinek:

 • aki erősnek és formásnak szeretné érezni magát,
 • aki hát- és derékfájdalommal küzd,
 • aki oldani szeretné a stresszt és az izmok feszülését,
 • aki meg szeretné előzni a sérüléseket, hát- és derékfájdalmat, tartásproblémákat,
 • aki profi sportoló,
 • aki profi táncos,
 • aki sérülés vagy műtét utáni post-rehabilitációra szorul.


 

A Pilates módszerről bővebben:

Életmódunk, mindennapi foglalatosságaink, szokásain következményeként (ülőmunka, egyoldalú fizikai terhelés, válltáska egy vállon hordása, domináns jobb- vagy balkezesség, élsportolói életvitel stb.) bizonyos izmainkat túl sokat használjuk, míg másokat szinte egyáltalán nem. Ez az izomegyensúly bomlás okozza a helytelen testtartást, amelyre testünk feszüléssel, fájdalommal, sérüléssel válaszol.

A Pilates a változásról szól. Testünk állandóan változik, és ez lehetőséget teremt, hogy újra építsük a testünket, és fejlesszük a testtudatunkat. A Pilates technika gyakorlásával elérhetjük, hogy testünk önmagát regenerálja, és fiatal maradjon.
Függetlenül attól, hogy gyakorlói milyen életkorban vannak vagy milyen fizikai képességekkel rendelkeznek, a Pilates módszer a maga kímélő módján javítja ki a testtartás hibáit, elősegíti a hatékonyabb légzést, fokozza az izomzat, a test kitartását és növeli a koncentrációs készséget.
 

"Change happens through movement and movement heals."

Joseph H. Pilates


A Pilates gyakorlatok alapját a talajon végzett mozgássor jelenti, amely nagyobb ellenállás nélkül alkalmas a teljes törzsizomzat átmozgatására. Az eredeti gyakorlatokat többnyire módosítva alkalmazom. A módosításban és az egyénre szabásban nagy segítséget nyújtanak a kiegészítő eszközök, de legfőképpen a Pilates gépek. Ezek az adottságainktól és erőnlétünktől függően könnyítik vagy nehezítik a gyakorlatok kivitelezését. Az eszközök és gépek ellenállásának köszönhetően egy-egy feladat elvégzése során hirtelen mozdulatok nélkül, harmonikusan dolgoztathatjuk az izmokat, így elkerülhető a felesleges izomtömeg-növekedés, és az ízületek túlterhelése is. Kíméletessége miatt a Pilates technika kiválóan alkalmas rehabilitációra és post-rehabilitációra.

A gyakorlatok pontos végrehajtásával kiegyensúlyozott módon tudjuk fejleszteni izomzatunkat. Ott erősítünk vagy nyújtunk, ahol arra szükség van. A Pilates módszerrel nemcsak alakformálás és szép testtartás érhető el, hanem egyfajta izomegyensúly is, amely mellett ízületeinkre a legkisebb terhelés esik. A Pilates mozgásokat mindig a legfeszültségmentesebb azaz a legideálisabb testhelyzetből indítjuk, ezzel is elősegítve a helyes, harmonikus, szép és kényelmes testtartás kialakulását.

A gyakorlás során olyan helyzetekbe hozzuk a testet (a csontozatot) ahol a törzs stabilizáló izomzata a leghatékonyabban tud fejlődni. Biztosan hallottad már ezeket a kifejezéseket, hogy Core izmok, Központosítás, Erőközpont. Amire az általam használt technika leginkább épít az ez a 4 izom: Rekeszizom, Ágyéki sokbahasadt izmok, Haránt hasizom és a Medencealap izmai. Haránt hasizmunk olyan, mint egy öv vagy fűző, mely átöleli derekunkat. Képzeld el, hogy van egy természetes, kényelmes fűződ, ami karcsúsítja derekad és támaszt nyújt gerincednek! Sőt! Ha Erőközpontod izmai megfelelően működnek, jól funkcionálnak, akkor betöltik legfontosabb szerepüket: stabilizálják a derekadat és a medencédet, és megszabadítanak derekad esetleges fájdalmaitól (melyek az ülő életmód miatt könnyen kialakulnak, sajnos életkortól sokszor függetlenül!).

A Pilates torna jótékony hatását testi, lelki és szellemi szinten is érezheted. A Pilates gyakorlása formálhatja viszonyulásodat a saját testedhez és ezáltal változhat az a kép is, ahogy eddig a világot láttad. Gyakorlásával tudatosabbá válhatsz.

Tapasztalataim szerint, heti 2 alkalom gyakorlással már rövid idő alatt látványos változásokat tapasztalhatsz a testeden és akár életszemléletedben is. Már az első néhány alkalom után könnyebbnek, magasabbnak, energikusabbnak, nyugodtabbnak, magabiztosabbnak, kiegyensúlyozottabbnak érezheted magadat, és felfedezheted milyen nagyszerű érzés könnyedén, örömmel, fájdalom nélkül mozogni.

Fontos, hogy ha súlyos sérülésed, fájdalmad van (különös tekintettel a gerinc problémákra, mint porckorong sérv, stb.), vagy terhes vagy és nem mozogtál a terhességed előtt, mindenképpen konzultálj szakorvossal, mielőtt megkezded a Pilates edzést velem.

Akár sérülésről, műtétről, terhességről vagy terhesség tervezéséről legyen szó, kérlek, már a bejelentkezéskor tájékoztass az állapotodról. Köszönöm.

Ha érdekel ki volt a módszer megalkotója, olvasd el rövid cikkemet Joseph Pilates-ről